Az Abaúj Antikvárium 74. könyvárverésén világhírű zeneszerzőink dedikált kottái

Az Abaúj Antikvárium június 11-én, szerdán  17 órai kezdettel rendezi meg 74. könyvárverését a Medosz Hotelben. (Budapest, VI. ker. Jókai tér 9.)

A zenei antikvár ajánlat becses tételeket tartalmaz: Dohnányi Ernő aláírását, Huszka Jenő dedikált kottáját, Kacsoh Pongrác kétszeresen is dedikált művét, Lehár Ferenc Paganinijének teljes kottáját a zeneszerző autográf zenei névjegyével, épp a Paganini kis részletével, amelyeket itt is részletesen ismertetek.

Az árverés teljes katalógusa megtekinthető képekkel a KönyvLap oldalon.

223., DOHNÁNYI, (Ernő) Ernst von:
Ruralia Hungarica
Fünf stücke für orchester von: – -. Op. 32/b. Kleine Partitur.
Bp., (1925.) Rózsavölgyi. 104 p. Első kiadás!
Korabeli gerincén aranyozott félvászon kötésben. A könyvtestbe helyezve a világhírű zeneművész autográf aláírása Lenkei Zsigmond autogram gyűjtő levelezőlapján! Dohnányi legtöbbet játszott művei között tartjuk számon a Ruralia hungaricá-t. Az édesanyjának ajánlott művel valószínűleg maga Dohnányi is elégedett lehetett, mivel az eredetileg hét darabból álló zongorás változatból (op. 32/a) több átiratot is készített: ötöt zenekarra (op. 32/ b). A Pécsen 1924. szeptember 24-én a szerző által bemutatott mű a zongoraművész repertoárjának egyik legnépszerűbb darabjává vált, rendszeresen játszotta, illetve vezényelte külföldön és belföldön egyaránt. A kompozícióban mélységes hazaszeretetéről vall a zeneszerző, Trianon miatt érzett fájdalmát dolgozza fel. Nem véletlen, hogy ebben az opuszban Nagy-Magyarország területéről, javarészt Erdélyből válogatta össze a feldolgozott népdalokat. Kevés azoknak a műveknek a sora, melyben kimutatható a párhuzam élete egy adott eseménye és valamely kompozíciója között. Ez a mű azonban kétségtelenül e ritka személyes megnyilatkozások egyike. Becses kotta, amely a világhírű zeneművész autográf aláírását őrzi!

226., HUSZKA, Eugen v. (Jenő) – Arányi, Marie (Mária):
Bleib von mir ferne, o tod! (Nem kívánom a halált) (Bilingvis magyar-német) Gedicht von: Marie Arányi. Komponiert: – -.
Leipzig, (1934.) J. Rieter-Biedermann. 6 p. 1 sztl.lev.
Kiadói papírborítóban. „Polgár Tiborné Tóth Erzsinek a kitűnő művésznőnek szíves emlékül 934. ápr. 28. Huszka Jenő” dedikált példány! Huszka Jenő (1875-1960.) világhírű zeneszerző és felesége Arányi Mária írónő közös műve. Hubay Jenő és Koessler János tanítványa. Koncertszervezéssel is foglalkozott, egyik koncertjén lépett először nyilvánosság elé az akkor 18 éves Dohnányi Ernő. Az 1902. december 20-án bemutatott Bob herceg című operettje hatalmas siker lett, ez volt az első magyar operett, amelyet külföldön is műsorra tűztek!

228., KACSOH Pongrác Dr.:
Rákóczi – Daljáték három felvonásban és egy képben.
Zenéjét szerzette: – -. A szövegkönyvet írta: Bakonyi Károly. A versek Endrődi Sándor és Pásztor Árpád költeményei. A zongorakivonatot készítette: Kovács Sándor.
Bp., (1906.) Zipser és König biz. 98 p. (zene és szöveg) Első kiadás!
Későbbi keménytáblás papírkötésben, a kiadói papírborító címlapja gondosan a könyvtestbe kötve. „ Tömöry Károlyné nagyságos asszonynak igaz tisztelettel – Kacsoh Pongrác 18. V. 12.” dedikált példány! Kacsóh Pongrác (1873-1923.) zeneszerző, zenepedagógus. 1905–1907 között a Zenevilág című szaklapot szerkesztette, mely lapban 1904-ben elsők között méltatta az ifjú zeneszerző, Bartók Béla jelentőségét. Ugyanebben az évben Bakonyi Károly felkérésére komponálta János vitéz c. dalművét, amely óriási sikert aratott. Ennek a sikernek a terhével készült az újabb mű a Rákóczi, amelyet nem kisebb sikerrel adtak elő 1906. november 20-án a Király-Színházban. Huszka Jenő jó barátja többek között ezzel a felejthetetlen daljátékkal írta be nevét a zenetörténetbe. A teljes kotta ritka első kiadásának dedikált példánya!

231., LEHÁR, Franz (Ferenc):
Paganini
Operette in drei Akten von Paul Knepler und Bela Jenbach. Musik von – -.
Berlin, 1925. Crescendo Theaterverlag. 120 p. (zene és szöveg) Első kiadás!
Korabeli gerincén aranyozott félvászon kötésben, a kötéstábla verzójába ragasztva a világhírű zeneszerző autográf kéziratos zenei névjegye a Paganini operett „Szép álom, szállj a szívembe” sorának rajzos kottájával és szövegével, autográf aláírásával „Lehár F. Budapest 1926. V. 9.”. Lehár Ferenc (1870-1948.) világhírű zeneszerző, operettkomponista, karmester. Többek között Antonin Dvorak tanítványa Prágában. Többek között Puccini egyik legjobb barátja. Lehár műveinek népszerűsítésében oroszlánrésze volt Richard Taubernak, a kor egyik legjelesebb tenorjának. Az ő számára írta a Paganinit. A művet Paul Knepler könyvkereskedő írta saját kedvtelésére. Knepler beleegyezett librettójának megzenésítésébe, amit aztán Jenbach Béla alakított át a zeneszerző ízlésének megfelelően. Így jött létre a Paganini, amelyet a Johann Strauss Theaterben mutattak be 1925. október 30-án. A bécsi előadáson Tauber nem énekelhetett, a fogadtatás visszafogott volt, ám 1926-ban Tauberrel Berlinben már óriási sikert aratott. A teljes operett kotta első kiadása, amely különösen ritka darab. A becses kotta őrzi Lehár Paganinije egy sorának autográf kottáját és aláírását!

 

 

>>Az árverés katalógusa

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (2 szavazat alapján, az átlag: 4.50 out of 5)
Töltés ... Loading ...

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>