Az Abaúj Antikvárium 76. könyvárverésén különleges dedikációk, többek között Fifi néni, Radnóti Miklósné könyveiből

Az Abaúj Antikvárium karácsonyi könyvárverését december 16-án kedden rendezi meg 17 órai kezdettel a Medosz Hotelben (Budapest, VI. ker. Jókai tér 9.)

Az árverés különlegessége, hogy több “neves” dedikáció is kalapács alá kerül. Többek között Radnóti Miklósné, Fifi néni könyvtárából 4 dedikált kötet. Gyarmati Fanni kegyelettel őrizte férje Radnóti Miklós emlékét. Halála után nem ment újra férjhez, haláláig gondozta a költő-géniusz irodalmi hagyatékát. A családi könyvtár a költő halála után is számos dedikált kötettel gyarapodott. Fanni a teljes magyar irodalmár nemzedék Fifije volt, tisztelet övezte életében és immár halála után is. Nemzedékének számos tagja dedikált neki kötetet. Kétségkívül a gyűjtemény legbecsesebb darabjai a Radnóti Miklósnak dedikált kötetek, amelyeket nemrégiben a Központi Antikvárium bocsátott árverésre. Fifi néni a gyűjteményt haláláig őrizte, amelynek legbecsesebb darabjait már életében közgyűjteménynek ajánlotta fel. A könyvtár maradék részét végrendelete szerint az örökösei értékesítették. Kisebb botrányt okozott az anyag piacra kerülése, egyesek politikai célokra használták fel a történteket. Sajnos mind ezt olyanok tették, akiknek fogalmuk sincs az irodalmi értékekről. Számos nagy író-költő könyvtárának dedikált darabjai forognak az árveréseken hazánkban és külföldön is. Egyesek mégis különleges jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a könyveknek. Ha elfelejtjük, hogy mind ezt egyesek politikai célra használták fel, mindenképp örvendeznünk kell ennek a ténynek.

Mindenképp felhívnám a jeles bibliofil gyűjtők figyelmét Fenyő Miksa könyvtárának két kötetére, amelyeket Heltai Jenő, illetve Füst Milán dedikált a Nyugat alapító irodalmárnak. Számos kötet került elő Áprily Lajos könyvtárából is. Több dedikációra is felkaphatják irodalomtörténészeink a fejüket, amelyek különleges kapcsolatokra derítenek fényt. Kovai Lőrinc Rákosi Mátyásnak – Tamási Áron Tildy Zoltánnak a II. köztársaság államfőjének – Szabó Pál Dobi Istvánnak a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnökének dedikált. Ágai Adolf öccsének, Áldor Imre egy tanítványának, Csathó Kálmán Jászai Marinak, Dékány András Fáy Dezsőnek, Flesch Ármin mohácsi főrabbi Kiss Arnold budai főrabbinak, Dutka Ákos szerelmének későbbi feleségének, Illés Endre Nemes Nagy Ágnesnek, Jászi Oszkár páholy társának, Szirmai Albert Dohnányi Ernőnek, Örkény István Palotai Borisnak, Szenes Béla egy ellenségének dedikált.

Ezek a dedikációk is mind-mind tanúsítják, hogy nem egyedi eset, hogy egy írói hagyaték darabjai piacra kerülnek. Ezek bibliofil gyűjtők tulajdonába kerülnek, akik sokszor gondosabban őrködnek felettük, mint némely közgyűjtemény. Tisztelettel adózom azoknak a könyvgyűjtőknek, akik íróink, költőink kézvonásait nagy becsben tartják, így gondozva azok emlékét.

Azért nem csak a bibliofilek találják meg az árverésen kedvenceiket. Több ritka emigráns kötet, jogi, politikai, történelmi munka is megtalálható itt. A kéziratok között több miniszter kézjegye kerül árverésre. Többek között a kivégzett Bárdossy László, Endre László, Reményi-Schneller Lajos, Sztójay Döme és a fogságban elhunyt Hóman Bálint egy-egy kézirata.

 >>Az árverés katalógusa itt olvasható

 

 

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (1 szavazat alapján, az átlag: 5.00 out of 5)
Töltés ... Loading ...

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>